Hlíva ústřičná chutná, léčí a vypěstovat si ji můžete klidně doma

hliva-ustricna

Hlíva ústřičná není v našich končinách tak úplně neznámou houbou. Tahle krasavice s výrazným kloboukem, nápadně připomínajícím ústřice, totiž miluje chladno a vlhko, a proto se jí u nás narámně daří. Houba, kterou si nelze nezamilovat, roste od konce léta až do zimy, na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů (zejména na bucích, vrbách, ořešácích, břízách, topolech nebo jeřabinách). Co všechno tahle houbová kráska zvládne?

Nenápadná houbička s bohatou zásobou prospěšných látek

Na první pohled by vás možná nenapadlo, co všechno tahle dřevokazná houba z čeledi hlívovitých umí. Nenápadná houbička, kterou si mimochodem můžete vypěstovat i doma, je ve skutečnosti nabitá užitečnými látkami, minerály a vitamíny, které organismus potřebuje pro pevné zdraví a silnou imunitu. Kromě nich obsahuje důležité beta-glukany - polysacharidy se širokým spektrem působnsoti.

Hlíva podpoří imunitu a zatočí se „špatným“ cholesterolem

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) vykazuje značné antioxidační účinky, zvyšuje tvorbu červených krvinek a je tak skvělou volbou pro osoby trpící chudokrevností. Zároveň dokáže bojovat proti vysokému tlaku, cukrovce nebo „špatnémucholesterolu. Zajímavé jsou také její antibakteriální, antimykózní a antivirové účinky. Hlíva je také předmětem několika studií, které zkoumají její vliv a schopnost ničit a eliminovat rakovinotvorné buňky.

 

Užívání je snadné

Hlíva ústřičná najde uplatnění především v kuchyni. Připravit z ní totiž můžete řadu chutných pokrmů – počínaje polévkami, přes přílohy, až po hlavní jídla nebo třeba osvěžující saláty. Pokud houbám zrovna dvakrát neholdujete, není nic jednoduššího, než vsadit na inovativní doplňky stravy ve formě tablet (hlívu plníme do těch veganských) nebo třeba prášku určeného k rozmíchání ve vodě nebo džusu. Užívání je snadné a jedinečné účinky hlívy tak můžete využívat bez ohledu na sezónu.