Trápí vás zažívání? Nasaďte přírodní pomocníky a uleví se vám

zazivani

Střeva jsou domovem 80 % všech imunitních buněk, a proto jsou považována za centrum imunitního systému. Pokud o svůj mikrobiom správně nepečujeme, zažívání nám to dá dřív nebo později pořádně najevo. V případě, že budeme zažívací potíže ignorovat, reálně hrozí další komplikace, případně i vleklé a nepříjemné nemoci. Potýkáte se s průjmy, zácpou, nadýmáním nebo dalšími obtížemi trávicího traktu? Nasaďte tyhle bylinky a přírodní pomocníky!

Chlorella

Hlubinná řasa chlorella, kterou najdeme ve sladkých vodách, se vyznačuje svou neuvěřitelnou fotosyntetickou schopností, která je několikanásobně vyšší než u jiných rostlin. Zajímavé také je, že řasa produkuje 38x více bílkovin než sójové boby a 55x více než rýže. A co vlastně chlorella obsahuje?

Jde o kompletní bílkoviny, všechny vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín E, minerály (zinek a železo), esenciální mastné kyseliny, nukleové kyseliny, chlorofyl a obrovské spektrum dalších účinných látek. Díky tomu dokáže řasa zatočit také s podrážděním žaludku a střev.

Hlíva ústřičná

Dalšího z pomocníků, kteří se podílí na správném fungování našeho trávicího systému, si můžete snadno vypěstovat taky v našich podmínkách. Hlíva ústřičná totiž miluje chladno a vlhko, a proto se jí u nás narámně daří. Houba roste od konce léta až do zimy, na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů.

Co všechno tahle kráska s výrazným kloboukem obsahuje? Houba je doslova nabitá užitečnými látkami, minerály a vitamíny, které organismus potřebuje pro pevné zdraví a silnou imunitu. Kromě nich obsahuje důležité beta-glukany - polysacharidy se širokým spektrem působnosti.

Ve výčtu látek, které se nacházejí v hlívě ústřičné, nesmí chybět ani vláknina. Tato nestravitelná složka potravy podporuje zvyšování počtu prospěšných mikroorganismu ve střevě. Rozpustná vláknina, kterou hlíva obsahuje, potom funguje jako prebiotikum – je výživou pro lactobacily, které v našem trávicím traktu rozkládají cukry na kyselinu mléčnou.

Açaí

Modrofialové bobulky palmy Açaí jsou našemu tělu prospěšné rovnou z několika důvodů. Obsahují totiž obrovské množství vitamínů (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D a E), aminokyselin, antioxidantů, omega 3, 6 a 9 nenasycených mastných kyselin, bílkovin a taky vlákniny. A právě vláknina je z hlediska trávení zcela nezastupitelná.

Díky jejímu vysokému obsahu totiž Açaí napomáhá zachovat zdravou trávicí soustavu. Zlepšuje trávení přijatého jídla a co je neméně důležité, podporuje správné vyprazdňování tlustého střeva. Působí tak jako prevence syndromu dráždivého tračníku, hemeroidů a ulevuje od zácpy.